Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma: "Primarul ne livrează în continuare promisiuni. Realitatea din teren e alta”!
Adrian Cozma  - Marti, 19 Februarie 2019

Consilierul județean Adrian Cozma reacționează la ultimele știri despre anulările repetate ale licitațiilor pentru cele mai importante proiecte de investiții în infrastructură, anunțate cu surle și trâmbițe de actuala conducere a Primăriei.

Publicăm integral mesajul transmis de Adrian Cozma:

Cam multe licitații anulate sau amânate în ultima vreme la Satu Mare! De principalele proiecte de dezvoltare urbană pe care le-a promis domnul primar Kereskenyi Gabor în campania electorală din urmă cu aproape trei ani începe să se aleagă praful și nici nu a mai rămas prea mult timp din actualul mandat pentru a le începe măcar.

După manevra imobiliară prin care clădirea fostului Hotel Dacia, ce stă să se dărâme în buricul târgului, a ajuns în condiții misterioase în posesia unei și mai misterioase societăți aflate în subordinea Guvernului de la Budapesta, iar de atunci se tot așteaptă ”reabilitarea” ei, săptămâna trecută am aflat că la licitația pentru construirea celui de-al III-lea pod peste Someș nu s-a prezentat niciuna dintre numeroasele ”firme serioase” cu care se lăuda domnul primar în toată presa locală.

Colac peste pupăză, ieri am aflat că s-a anulat și licitația pentru lucrările de reabilitare a Centrului Nou din Satu Mare, proiect legat oarecum organic de reabilitarea Centrului Vechi, care se pare că are aceeași soartă.

În privința podului peste Someș, domnul primar dă vina pe Guvern, ca de obicei, susținând că politicile fiscale ”impredictibile” în domeniul salarizării (adică majorarea valorilor salariului minim, în special în domeniul construcțiilor) au dat peste cap devizele de cheltuieli, care trebuie, astfel, actualizate și, cică, pentru asta a fost nevoie să se aștepte anularea licitației.

Atâta doar că proiectul podului peste Someș a fost scos la licitație pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) în luna noiembrie 2018, la aproape un an (!!!) după ce domnul primar și-a făcut poză în biroul unui secretar de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, cum semnau ei contractul de finanțare al proiectului. Iar în noiembrie 2018 se cunoșteau demult valorile salariilor minime ce urmau să intre în vigoare din 1 ianuarie 2019! Cu toate acestea, nimeni dintre ”specialiștii” din Primăria Satu Mare sau Guvern nu a observat că ceva nu e în regulă cu devizele de cheltuieli, iar proiectul a rămas în faza de licitație pe SEAP toată iarna, pentru ca în această lună să se constate ”cu stupoare” că nici o firmă nu a fost interesată de licitație.

Teoretic, urmează să se reia procedura, adică alți bani, altă distracție! Între noi fie vorba, potrivit unor ingineri cu care m-am consultat pe această temă, devizul de cheltuieli salariale este cea mai mică problemă în proiectul mult-așteptatului pod peste Someș!

În ceea ce privește proiectul de reabilitare a Centrului Nou, situația este de-a dreptul ”străvezie”. Se pare că niciuna dintre firmele ”prietene” care au ”reabilitat” toate trotuarele posibile de pe bulevardul principal al municipiului Satu Mare nu au fost interesate de licitație, cu toate că ”sunt bani la buget”, după cum dă asigurări domnul primar.

Domnia sa se referă, probabil, la finanțarea despre care spune că ar fi fost deja ”obținută” din fonduri europene, deși o anchetă jurnalistică independentă tocmai a dezvăluit că singurul proiect pentru care Satu Mare a obținut până acum finanțare, în mod oficial, este pista de biciclete de pe strada Barițiu.

Edilul-șef dă vina, ca de obicei, pe ”moștenirea grea”, susținând că întârzierile sunt cauzate de faptul că fosta conducere a Primăriei nu a reușit să finalizeze în timp util așa-numitul Plan de Mobilitate Urbană, fără de care, cică, nu se pot obține fonduri europene.

Cu toate acestea, se pare că UE s-a dat peste cap să asigure Sătmarului, cu prioritate maximă, fonduri pentru pista de biciclete pe care ar urma să se asigure un flux stabil de clienți pentru ștrandul dinspre Noroieni, chiar dacă proiectul a fost finanțat inițial din bugetul public al municipiului Satu Mare, banii fiind recuperați ulterior de la Uniunea Europeană, și a presupus o adevărată defrișare, prin scoaterea din rădăcini a tuturor copacilor de pe margine, de-a lungul străzii Barițiu până la capătul orașului!

Doar reamintesc că în aceeași perioadă, Primăria Oradea a semnat contracte pentru finanțări europene de 100 de ori mai mari (pe cap de locuitor), iar Satu Mare se află chiar la coada clasamentului regional, cu o sumă ridicolă, în ceea ce privește atragerea de fonduri în actualul ciclu financiar al Uniunii Europene.

Bine că în presa locală apar, periodic, foto-planuri cu pasarela pentru aterizarea OZN-urilor de la intersecția Crinul!

Tags: licitatii  anulate  proiecte  adrian cozma  
1275 vizite
Distribuie pe